Dit zijn de beste eetregels!

Eetregels, we hebben ze allemaal: altijd ontbijten, nooit snoepen (maar dat dan toch doen), veel water drinken, geen melk drinken, of juist wel, geen brood eten, of juist wel, überhaupt geen koolhydraten nuttigen, of alleen de goede, maar wat zijn dan de goede…etc. etc. Je zou er moe van kunnen worden.

Houd je je aan de regels van het Nederlands Voedingscentrum, dan eet je gevarieerd en volgens de schijf van vijf met veel brood, groente, fruit en weinig zout. Het zijn geen slechte voorschriften, maar ze zijn eerlijk gezegd ook weinig inspirerend. Dan de Brazilianen, die hebben onlangs hun nieuwe voedingsrichtlijnen uitgebracht en daarmee veel pers gehaald. Waarom eigenlijk?

In de nationale eetregels van Brazilië staat nu dat de grootste gezondheidswinst te behalen is met het koken en eten van vers voedsel in al zijn vele variaties. Oftewel: eet voedsel dat de natuur heeft gemaakt, niet de fabriek en maak zo je lijf blij in plaats van de voedingsindustrie.
En nog leuker: van de 10 nieuwe Braziliaanse voedingsregels gaan er 5 niet over wát je moet eten, maar over waar, hoe en met wie je zou moeten eten. Kook samen met familie en vrienden en deel je recepten; eet met aandacht; in de juiste omgeving en zoveel mogelijk in gezelschap.

Het blijkt namelijk uit onderzoek dat door samen te koken en samen te eten, je niet alleen gezonder eet, maar ook meer geniet.

Wat een mooie richtlijnen.

 

Share