Help: Ik wil alles doen, maar ik kom tot niks.

Zondagavond: ik wil inspiratie opdoen, maar ook verlossing van de stress en ik wil een lange vrije avond doorbrengen naar eigen inzicht. Het is zondagavond en wat doe ik? Schaatsen kijken op de televisie, met daarnaast mijn laptop op schoot en continue het gevoel dat ik mijn tijd veel beter moet besteden… Ik wil hele boeken lezen, maar ook vroeg naar bed gaan. Ik wil alvast mijn mails voor morgen doen, maar ook even mijn hoofd leeg maken. Ik wil mezelf perfect voorbereiden op de drukke weken die gaan komen, maar ook rusten van de volle weken die geweest zijn. Ik wil alles en ik wil niets en nu weet ik het niet meer en blijf ik maar achter mijn twee schermen hangen. Ontevreden, maar niet in staat tot het indrukken van de uitknoppen.

Hoe kom ik in deze lamlendige impasse terecht?

Door teveel te willen en teveel te doen, simpelweg omdat het op mijn pad komt. Je lekker voelen, is je voldaan voelen; dat je hebt gekregen en hebt gedaan wat je zelf wilde krijgen en doen.

Recept voor een tevreden lichaam: geef jezelf goed eten, aandacht/aanraking, water, slaap en zuurstof. Voor een bevredigende vervulling van de rest van je tijd: ga eens op zoek naar wat jij belangrijk vindt en waar jij blij van wordt op alle dagen van de week. Dit worden ook wel je waarden genoemd (kijk bijvoorbeeld eens op http://www.123test.nl/persoonlijke-waarden-test/) Mijn waarden: mooie woorden lezen; mijn geliefde, mijn vrienden en mijn familie regelmatig om me heen en net zo vaak genieten van alleen zijn. Mijn gezondheid, zodat ik elke dag kook, beweeg, op tijd naar bed ga en leuke dingen doe. Mijn werk waarin ik elke dag meer leer en dat past ook weer bij mijn nieuwsgierigheid naar alles.

En op die dagen dat je dan toch in de lamlendige impasse terecht komt? Dan helpt het om jezelf spijbeltijd te gunnen, lief te zijn voor jezelf, in plaats van jezelf te straffen want dat is echt nergens goed voor. Echt niet.

Dus vind ik het voor nu prima dat ik mijn tijd verlummel met schaatsen en een laptop, maar dus zonder zelfkritiek. Morgen weer een dag!

 

 

Share