Het belang van een fijne omgeving.

Je wilt afvallen en het lukt niet; gezonder leven lijkt een onmogelijke opgave. Hoe kan dat?
Veel mensen zijn geneigd de oorzaak bij zichzelf te leggen: “Ik heb niet genoeg discipline, ik ben lui, ik kan het gewoon niet”. Natuurlijk is er maar eentje die precies kan aanvoelen wat je wanneer nodig hebt om het gewenste slanke en fitte resultaat te bereiken. En die ene, dat ben jij. Maar, en dit is een ‘maar’ met hoofdletters. MAAR: de omgeving waarin jij je leefgewoontes probeert te verbeteren is minstens zo belangrijk als je motivatie, je wil, je karakter en je discipline.
Stel jezelf de volgende vraag: kan ik makkelijker goed voor mezelf zorgen als ik een leuke baan heb en een lieve partner? Of maakt het voor mijn gezondheid en gewicht niet veel uit of ik in een stressvolle, dan wel onuitdagende omgeving, mijn dagen doorbreng?
Sociaal psychologen (waarvan Philip Zimbardo een van de meer bekende is) bewijzen keer op keer hoe groot de invloed van je situatie is op je gedrag. Het is de reden waarom we allemaal in staat zijn tot bijzondere heldhaftige handelingen, maar ook tot de gruwelijke.
Je bewust zijn van de invloed en macht van je omgeving op jouw gedrag is een belangrijke factor om het heft meer in eigen handen te krijgen. Dus: hoe ziet jouw dagelijkse situatie eruit en welke invloed heeft dit op jouw (eet)gedrag?
Met die kennis kan je aan de slag. En of je dat nu doet door je eigen reacties op je omgeving aan te passen, of door je omgeving te veranderen; dat is dan aan jou.

Share