Het effect van jezelf mooi vinden.

Jezelf mooi maken en je mooi voelen, hoort bij goed voor jezelf zorgen. Dat is makkelijker gezegd dan gedaan want goed voor jezelf zorgen, gaat een stuk makkelijker wanneer je jezelf de moeite waard vindt.

Nieuwe kleren koop ik bijvoorbeeld alleen als ik me mooi voel, die bak met ijs leeg eten lukt juist alleen als ik me slecht voel (ik taal er niet eens naar op een dag dat ik me mooi en goed voel) en van de bank af komen, gaat probleemloos op een goede dag, maar het lijkt onmogelijk op die andere dagen.

Tja, iedereen heeft goede en slechte dagen.

Maar wat nou als jouw spiegelbeeld je elke dag een slechte dag bezorgd? Als elke keer dat jij in de spiegel kijkt, je denkt: “Hè gatver, wat een dikke billen/buik/benen”? Dan verwordt dat op een gegeven moment tot een automatische gedachte, tot een onbewuste gewoonte. Zoals alles wat je met regelmaat doet, zoals fietsen, je tanden poetsen en gedachteloos je weg naar huis nemen. Je hersenen houden van die gewoontes en wanneer er geen noodzaak is voor een nieuwe route, blijf je dus (onbewust) hetzelfde doen en denken.

En die noodzaak tot een nieuwe route in je hersenen is er, want die negatieve gedachtes laten je in je oude kleren met een bak ijs op de bank zitten en dat voelt niet goed.

Gelukkig kan je nieuwe gewoontes aan leren, dat kost wel wat energie omdat je bewust je gedrag/gedachtes gaat corrigeren. Om je mooi te voelen en zo met meer gemak goed voor jezelf te zorgen, is het broodnodig dat je positief naar jezelf kijkt en over jezelf denkt.

Vanaf vandaag ga je elke keer dat je voor de spiegel staat jezelf met welwillende woorden toespreken, net zolang totdat je eigenhandig een nieuwe weg gemaakt heb in je hersens. Eentje die leidt naar je goed voelen, letterlijk en figuurlijk!

Share