Het gemak van de routine, maar eerst even doorbijten

Als ik van huis naar mijn werk fiets, dan gaat dan zonder nadenken en als ik ’s avonds naar bed ga, dan weten mijn hersens welke spieren ze in beweging moeten brengen om mijn tanden te poetsen, te gaan douchen, de koffie voor de volgende ochtend alvast klaar te zetten, net als mijn ontbijt en het glaasje water naast mijn bed. Heerlijk die routines: op hele moeie avonden krijg ik ze ook nog voor elkaar en op iets te wakkere avonden zorgen ze ervoor dat ik toch enigszins slaperig in bed beland. Dat is nou de kracht van de gewoonte.

Goede routines maken het leven gemakkelijker en (bewezen!) minder stressvol. Gebruik de lange januarimaand, waarin verder toch zo weinig gebeurt, om te bedenken van welke potentiële dagelijkse handeling jij graag een routine zou willen maken. Kies iets waarvan jij weet dat het je dag leuker en/of gemakkelijker maakt en ga dat doen.

Onderzoek wijst uit dat je na 21 tot 30 dagen hetzelfde doen, al nieuwe verbindingen in je hersens hebt aangemaakt. Oftewel: 3 weken lang bewust je aanstaande gewoonte oefenen om daarna van het gemak van de routine te kunnen genieten. En van de heerlijke effecten ervan natuurlijk.

Share