Je tijd ‘goed’ besteden, hoe doe je dat?

Ken je dat? Van die dagen die maar niet succesvol voelen omdat je niet wilt doen wat je moet van jezelf en dat je dan vervolgens vervalt in een soort rusteloze lamlendigheid? Ik weet bijvoorbeeld best dat ik moet bewegen omdat ik daar gezond en energiek van word, maar de gedachte alleen al zorgt nu acuut voor een aanval van bankhangen.

Wat te doen met deze tegenstrijdigheid van behoeftes? De ene helft wil lekker hangen op de bank, terwijl de andere helft oprecht fit wil zijn, vol energie en daadkracht.

Wat de meeste mensen in dit geval denken te moeten doen, is niet zeuren en gewoon wat discipline inzetten. Dus: elke dag bewegen, liefst sporten en alleen nog maar gezonde dingen eten. Dan ben je goed bezig toch? Niet helemaal, want hier is geen lol aan te beleven. Je andere behoeftes zijn er immers ook nog en die gaan, bij gebrek aan aandacht, acuut in de proteststand staan en de boel lopen saboteren; je bedenkt de hele dag smoesjes en redenen waarom je vandaag best een beetje mag smokkelen met je ‘goede’ gedrag.

Alleen maar dingen moeten (of niet mogen) werkt dus niet.

Sommige dingen in je leven doe je omdat je weet dat je daarmee (later) iets bereikt waarover je je goed voelt en waarmee je verder kan. Ik vond school bijvoorbeeld niet bepaald leuk, maar ik ben blij met mijn diploma’s en opgedane kennis. Sporten doe ik vaak met plezier, maar af en toe doe ik het omdat ik weet dat ik me er achteraf beter door voel en omdat ik graag in een goeie conditie ben.

Ik moet dus soms dingen van mezelf doen wanneer ik weet dat ik er later wel blij mee ben. Tegelijkertijd maak ik ook tijd vrij voor mijn luie en op plezier gerichte behoeftes. Een avond series kijken, of een weekeinde weg, gewoon omdat het leuk is en lekker voelt om niks te moeten. Daarna heb ik serieus weer zin en energie om het al het andere te doen wat ook goed voor me is.

Ik ga mijn sportkleren maar eens aantrekken en dan vanavond lekker een avondje uit!

Hoe ga jij je beide behoeftes tevreden stellen vandaag?

Share