koffie: bakkie troost of bron van ellende?

Ach ja, een paar dagen te laat. Ik had dit stukje al klaar liggen voordat Harvard met zijn koffieonderzoek de voorpagina van onder meer De Volkskrant (17-06-08)haalde. Koffie drinken verlengt je leven, zo blijkt nu uit onderzoek onder 130.000 mensen. Dat wist ik nog niet, wel dat er nog meer over koffie te schrijven is en het resultaat daarvan kan je hieronder lezen.

Koffie: bakkie troost of bron van ellende?

Goed dan, eerst die bron van ellende, dan kan ik eindigen met het goede nieuws over ons dagelijks bakkie troost. En om dan maar gelijk met de deur in huis te vallen: cafeïne is een dodelijk gif. Echt waar, wanneer je 150 koppen koffie drinkt binnen enkele uren dan is dat voor je lever en de rest van je afvalopruimende organen niet meer te behappen. Je hart slaat van al die cafeïne in je bloed op hol en je sterft. Natuurlijk zijn er geen gevallen bekend van mensen die dood zijn gegaan aan koffie, hoewel het oppassen is geblazen met cafeïnepillen en met sommige energiedrankjes (denk hieraan lieve eindexamenkandidaten).

Koffie – cafeïne – heeft jarenlang de reputatie gehad, te zorgen voor allerlei lichamelijke klachten en zelfs ziekten. Veel van de slechte eigenschappen van koffie zijn bij nader onderzoek toe te schrijven aan verkeerd eten en aan sigaretten. Dus: koffie zorgt niet voor een verhoogd risico op hart- en vaatziekten, veroorzaakt geen kanker en zelfs botontkalking door cafeïne wordt in de meer recente onderzoeken alweer ontkracht. Koffie is wél licht verslavend en je gaat er ook vaker van plassen. Dat laatste zorgt er voor dat de kans op nierstenen vermindert, niet dat je uitdroogt. Die uitdrogende eigenschap van cafeïne is door meer recente onderzoeken ook naar het land der fabelen geschreven.

Dit allemaal uit de weg geruimd hebbend, is het tijd voor dat bakkie troost. Letterlijk en figuurlijk is dat wat koffie doet: troost bieden, vreugde geven, oppeppen etc. En tot u spreekt nu een echte verslaafde die geniet vanaf haar eerste ochtendkop. Ik was dan ook in het geheel niet verbaasd te lezen dat cafeïne als een licht antidepressivum beschouwd wordt en dat er onder koffiedrinkers tot 50% minder zelfmoorden voorkomen!

Voor koffie geldt werkelijk: met mate drinken doet je gezond genieten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Share