Logische negatie lost niets op in de wereld van gedachten en gevoel.

Logische negatie: N is waar, dan en slechts dan als ¬N niet waar is. In regelmatig voorkomende gedachten uitgedrukt: N= Als ik slank ben, ben ik gelukkig en dus ¬N= Als ik niet slank ben, ben ik niet gelukkig. Dat klopt natuurlijk niet. Met kilo’s teveel aan je lijf kan je nog steeds blij zijn en ook als je slank bent kan je je diep ongelukkig voelen. Onze vooraf bedachte werkelijkheid is altijd een verbeelding en dus nooit helemaal waar en zodoende ook niet in wiskundige formules (als de logische negatie) uit te drukken.

Nietzsche: “Niet de wereld als ding-op-zichzelf, maar de wereld als voorstelling (als dwaling) is zo rijk aan betekenis, zo diep, zo wonderbaarlijk zwanger van geluk en ongeluk.” (Uit: Menselijk, al te menselijk, p. 40)

Wij bedenken dus grotendeels ons geluk en ongeluk, maar is dat erg? Wel als je een geoefend zwartdenker bent geworden, want daar help je jezelf in elk geval niet mee.
Leer de wereld om je heen meer als wetenschapper te bekijken, dus zonder snelle oordelen en zelfbedachte gevolgen. Aanschouw simpelweg de werkelijkheid zoals die is: vol mensen, dingen en gebeurtenissen die ook zonder jou bestaan. Voor je binnenwereld geldt bijna het omgekeerde: hier heb jij de macht. Het is jouw wereld en hoewel het niet gemakkelijk is, is het zeker niet onmogelijk om je ontevreden gedachten keer op keer om te zetten in iets wat wel helpt je goed te voelen. En dat is heel wat waard en stiekem ook best logisch.

Share