Moet jij ook altijd blij zijn van jezelf?

Blijheid is een emotie, net als verdriet, woede en angst dat zijn en de vele variaties daaromheen. Alle emoties hebben hun eigen functie. Verdriet helpt je verlies en teleurstelling te verwerken, door boos te worden, geef je je grenzen aan en kom je voor jezelf of voor een ander op. Angst zorgt ervoor dat je voorzichtig doet en alert bent op je omgeving. Blijheid is ook belangrijk om te voelen, bijvoorbeeld wanneer je iets te vieren hebt, of gewoon omdat je iets leuks is overkomen.

Je de hele dag kwaad, verdrietig of bang voelen zou je terecht naar de dokter doen snellen, maar eigenlijk is het net zo alarmerend om je de hele dag blij te (moeten) voelen. Je hebt toch niet de hele dag iets te vieren? Toch lijkt het soms alsof we altijd maar moeten stralen en dat is best gek. En ook stom vind ik.
Laten we gewoon heel eerlijk zijn en erkennen dat de meeste van ons op de meeste dagen niet eens perse zo heel veel voelen, gewoon omdat de dagen verlopen zoals gepland en we daar wel tevreden mee zijn.
Tevredenheid, een gemoedstoestand om eens bij stil te staan. Het is goed zoals het is en jij bent goed zoals je bent, fijn hè?

Share