Recept voor geluk: Vrienden, Vrijheid en Filosofie

Hoe word ik gelukkig? Ik ken niemand die niet af en toe worstelt met deze vraag en ik ken er velen bij wie het antwoord echt een welkome verlichting van het zware gemoed zou brengen. Inclusief mezelf.

Ik heb mezelf nooit gezien als het blijste meisje van de wereld (hoewel mijn lach wellicht anders deed en doet vermoeden) en ik vind dat inmiddels prima. Geluk is niet hetzelfde als blij zijn denk ik. Blij zijn de momenten en geluk is de aanwezigheid van een bewuste en stabiele tevredenheid. Maar hoe bereik je dát dan?

Lezend over de filosoof Epicures kan ik me vinden in zijn recept voor geluk: zorg voor echte vrienden die van jou houden zoals jij bent. Voel je vrij van overbodige luxe zodat je niet afhankelijk bent van vervelend werk, of van een verstikkende hypotheek. En tot slot: denk na, filosofeer, stel jezelf de grote vragen (Wie ben ik? Wat wil ik? Hoe wil ik zijn?) en lees de filosofen. Mij helpt het echt in het verkrijgen van een lichter gemoed en een stevig portie geluksgevoel.

Share