Vandaag ben ik gelukkig.

“If you don’t feel it, fake it”, was vroeger een motto dat ik vaak gebruikte als ik me lelijk voelde. De puistjes op mijn gezicht, borst en rug lieten zich allemaal zien, dus wilde ik binnenblijven. Ik voelde me alles behalve mooi of gelukkig en wat doe je dan? Er waren dagen dat ik het voor de hand liggende deed: thuis blijven met een doos chocola, maar ik herinner me ook veel dagen dat ik het omkeerde. Ik trok opvallend mooie kleren aan en lachte mijn stralendste lach. Je kan wel raden op welke dagen ik met een tevreden gevoel naar bed ging.

In de gesprekken die ik als coach heb over gezonder, slanker, gelukkiger en energieker of juist meer ontspannen willen worden, is een ding duidelijk: iedereen wil stralend en fluitend door het leven gaan, lekker bewegen en gezond eten. Elke dag even naar buiten en dan, zonder een cursus Mindfullness te hebben gevolgd, kunnen genieten van de wind op je gezicht en het geluid van de ruisende bladeren. Plezier hebben van je man en kinderen en van je werk. Dat allemaal.

Je gemiddelde dag bestaat echter uit achter jezelf en anderen aanhollen om maar aan zoveel mogelijk wensen en verplichtingen te kunnen voldoen. En dan heb ik het over de wensen en verplichtingen die een ander aan je oplegt. Wat je zelf wilt, ben je in de loop der drukke jaren volledig kwijtgeraakt. Het enige wat je weet en voelt, is moe en ongemakkelijk, maar precies waarover, daar heb je eigenlijk geen tijd voor om over na te denken. Dus ga je eten, slapen, tv kijken, sporten, winkelen, schoonmaken, lezen, drinken, wat dan ook doen, om dat ongemakkelijke gevoel weg te drukken. Want dat is wat je doet: wegdrukken. Er boven op gaan zitten met je steeds zwaarder voelende zelf en ondertussen groeit de berg van onrust en ongemak en dat kost  je energie en zelfvertrouwen. “Hoe kan het toch dat ik me nooit meer lekker, mooi, fit en gelukkig voel?” Vraag je je op een ochtend af als je voor de zoveelste keer de wekker door het raam had willen gooien.

Er zijn veel wegen die naar gezondheid en geluk leiden. De wijsheid is te vinden in boeken, bij specialisten of zomaar onverwacht omdat je het ziet en wilt zien. Maar wat als zelfs de wegen je lang en vermoeiend lijken? Je wilt wel het doel, maar nog niet de middelen?

Wel: if you don’t feel it: fake it. Het enige wat je hoeft te doen in vals spelen met je gedachten. Dus niet: “wat ben ik moe, wat is het stom, wat ben ik lelijk” denken, maar “ik voel me fit, dit is leuk en ik ben mooi”. Je hoeft het alleen maar te denken, nog niet eens te menen, gewoon doen en kijken wat het met je doet. Een hele dag aardig zijn voor jezelf… dat lijkt al bijna op gelukkig zijn.

 

 

Share