Waar heb ik mijn eten gelaten? Een mooi voorbeeld van Multitasken versus Mindfulness

Zit ik weer, best lekker opgeschoten met mijn werk, maar ook ineens met een leeg bord naast me. Waar heb ik nou mijn eten gelaten? Ik heb het echt niet doorgehad dat ik het net zelf heb opgegeten.

Eten zonder aandacht voor jezelf en voor het eten, heeft als gevolg dat je minder proeft en je merkt ook niet wanneer je genoeg hebt gehad. Je bent immers met je gedachten bij iets anders dan bij je eten en je lunchpauze. Zo eet je gemakkelijk veel meer dan je wilt en ook nog eens zonder ervan te genieten.

Ik heb nu nog steeds honger, ik wil meer lekkers, ik wil vooral even tijd voor mezelf. Waarom neem ik het dan niet op die momenten dat het kan zoals een half uur geleden bij mijn lunch?

Omdat ik alles tegelijk wil kunnen en hebben en doen….wat me natuurlijk nooit lukt. En het is ook nergens voor nodig: 1 ding tegelijk doen is namelijk veel efficiënter dan multitasken en het maakt ook nog eens gelukkiger zo blijkt uit allerlei onderzoeken.

Met je volle aandacht eten (oftewel mindful eten) geeft meer smaak, plezier en laat je sneller voelen of je genoeg hebt gehad. Dit heeft een positief effect op je gezondheid, je humeur en ja: ook op je gewicht.

Share